Ett snabblån är ett så kallat blancolån. Det vänder sig till privatpersoner och det krävs ingen säkerhet för att lånet ska kunna beviljas. Lånet är också avsett att användas för konsumtion och för att köpa saker. En bank eller kreditgivare kommer inte att fråga vad pengarna ska gå till. Det är inte speciellt vanligt att man tar ett snabblån för att investera i fonder eller liknande. Men vad är snabblån egentligen, vilka räntor finns det och hur ser det ut med återbetalning med mera?

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är en lånemodell som inte kräver någon säkerhet alls. Ofta handlar det om att man behöver få tag i pengar snabbt och det gäller oftast mindre summor. Lånen betalas ofta ut samma dag, men å andra sidan är återbetalningstiden relativt kort och som låntagare måste man ha koll på  att man kan betala tillbaka lånet. Det som är mest typiskt för snabblånen är att räntorna brukar vara ganska höga. En årsränta kan ligga på flera hundra procent och om man har en lång återbetalningstid kan det med andra ord kosta en hel del. Om man vill förlänga sin återbetalningstid kan fler avgifter tillkomma.

Man hör ofta ord som SMS-lån och korttidslån med mera men egentligen är det samma sak som snabblån.

Räntor och villkor

Snabblån har ofta högre räntor än andra typer av lån. En ränta är vad det kostar att låna pengar och att ta ett snabblån kan kosta en hel del med tanke på att räntan kan ligga på flera hundra procent. När man lånar pengar genom ett snabblån kan räntan vara bra att kolla upp innan man godkänner lånet. Ofta ligger den effektiva årsräntan på mellan 100-200 % men den kan också vara ännu högre. När det gäller snabblån som har en löptid på bara någon eller några månader talar man dock oftare om månadsräntor. Några långivare har månadsräntor på så lite som 10 % medan andra ligger på mellan 30-40 %. Ett snabblån  är därför bäst om man bara ska låna pengarna en kortare tid. När det gäller den här typen av lån finns det brukar det inte heller någon möjlighet att välja mellan fast eller rörlig ränta.

Andra kostnader

När det gäller snabblån kan de många gånger också vara förknippade med andra kostnader än just räntor. Det kan till exempel vara så att det tillkommer en avgift för att upprätta lånet. Det kan också kosta att ordna en avbetalningsplan om lånet ska betalas av på flera gånger, fakturor kan kosta med mera. Det kan dessutom vara så att det ställs krav på att låntagaren ska betala via autogiro och även det kan kosta en hel del pengar. Några långivare tar till exempel över 200 kronor i månaden för att låntagaren ska betala via autogiro. De här kostnaderna kan vara bra att kontrollera innan man bestämmer sig för att ta lånet.

Krav och villkor

När det gäller snabblån finns det inga regler för hur höga avgifter och räntor ska vara utan de kan se ut hur som helst. Som låntagare får man helt enkelt jämföra och själv avgöra hur mycket man kan eller vill betala. När man behöver pengar snabbt kan man inte ställa så många krav på långivaren. Vad gäller långivarens krav på låntagaren kan de vara lite strängare. Ett kreditbolag vill nämligen inte riskera att låna ut pengar som inte kommer tillbaka. Kraven som ställs på låntagaren är ofta att man ska ha en viss ålder. De allra flesta kräver att låntagaren är minst 18 år och andra har 22 år som åldersgräns eller högre. När det gäller inkomstkraven är de ofta lite lägre för snabblån än för privatlånen. Många gånger finns det inte några inkomstkrav alls för att låna till exempel 1000 kronor under en månads tid. När det gäller lite högre lånebelopp kan det dock krävas en viss årsinkomst. Många långivare kräver att man ska tjäna minst 150 000 kronor på ett år, men minst lika många har inget specifikt inkomstkrav utan det handlar helt enkelt om att långivaren bedömer en persons ekonomi från fall till fall.

När det gäller betalningsanmärkningar kan reglerna även där variera. Hos vissa långivare accepteras inte betalningsanmärkningar alls, andra godkänner dem även om det finns betalningsanmärkningar kvar så länge skulderna är betalda. Vissa låntagare bryr sig inte alls om anmärkningar så länge det inte är mer än ett visst antal medan många långivare också väljer att granska anmärkningarna manuellt för att se hur höga belopp det rör sig om och vilken typ av anmärkning det handlar om.

De allra flesta långivare som erbjuder snabblån av olika slag kräver också att låntagaren ska vara svensk medborgare, och folkbokförd i Sverige. I många fall räcker det med att vara nyligen folkbokförd men andra gånger kan man ha behövt ha varit folkbokförd i landet i två år eller längre.

När det gäller snabblån kan man också råka ut för att man som låntagare inte får ha flera snabblån hos en och samma långivare. Det finns med andra ord en hel del olika krav och villkor som man måste uppfylla för att kunna låna pengar hos ett snabblåneföretag.

Återbetalningstid och utbetalning

När det gäller utbetalning av lånet går det ofta snabbt att få in pengarna på bankkontot efter att man har ansökt om lånet och det beviljats. Ofta har man pengarna på bankkontot samma dag eller dagen efter. Hos vissa långivare kan man också få lånet utbetalat direkt efter att det beviljats beroende på vilken bank man har. När det gäller just handläggningstider får man ofta svar om beviljat lån direkt på skärmen. Ibland kan det dock förekomma att långivaren behöver göra en manuell bedömning. Så kan vara fallet om man till exempel har betalningsanmärkningar, om man inte har haft någon inkomst men nyligen fått arbete. I sådana fall kan det ta någon timme innan man får veta om lånet är beviljat eller ej.

När det gäller återbetalningstiden kan den variera beroende på hur stort lånet är. Hos vissa långivare kan man också själv bestämma hur lång återbetalningstiden ska vara. De mindre lånen brukar dock ha en återbetalningstid på mellan 14-90 dagar och ibland kan den förlängas med ytterligare 30 dagar. Det har dock också dykt upp större snabblån som till exempel kan användas för köp av bostad och de kan ha en löptid på mellan ett och tre år. Ofta kan man betala av lånet helt i förskott om det är så att den ekonomiska situationen förändras. Det kan dock vara bra att kolla upp om det tillkommer några extra avgifter eller liknande eftersom långivaren förlorar en del ränta.

Om man vill låna ett mindre belopp under en kortare tid kan ett snabblån vara ett bra val, men för längre tid kan det kosta en hel del. Om man behöver pengarna riktigt snabbt och av någon anledning inte kan få ett banklån är snabblån det enda alternativet men det kan vara klokt att bara låna de pengar man verkligen behöver och som man vet att man kan betala med räntor, avgifter och liknande.

Vad bör man tänka på när man tar ett snabblån

Det finns flera saker som är bra att tänka på när man ska ta ett snabblån. För det första bör man jämföra olika långivare för att finna det eller de lån som passar en bäst. Lånet ska vara lämpligt både sett till belopp att låna, återbetalningstid, kostnader, räntor och allt annat. Det är med andra ord många saker man bör kolla upp och jämföra innan bestämmer vilket lån som passar en bäst.

Om man sitter i en situation då man behöver pengar snabbt kan det också vara bra att tänka på att man måste kunna betala tillbaka lånet. Om man har råkat ut för en utgift man vet är plötslig och som inte återkommer och att man kommer att kunna betala tillbaka lånet efter en månad är det oftast ingen fara att ta ett snabblån. Om man däremot har haft det kämpigt ekonomiskt ett tag och man märker att inkomsten inte ökar kan det vara mycket dumt att ta just ett snabblån. De har i regel kort löptid och om man inte vet säkert att man kommer att kunna betala efter löptiden är det bättre att leta efter andra alternativ.

När det gäller större belopp för bolån med mera kan det vara bättre att kontakta en bank istället för att ta ett snabblån. Ett snabblån har i regel högre avgifter ju större belopp det rör sig om och detsamma gäller generellt sett också för räntorna. De korta löptiderna gör att man kan få ner kostnaderna men om man inte klarar av att betala lånet under tiden kan man få betala dyrt för att förlänga avbetalningstiden. Om det inte går kan skulden hamna hos inkassobolag och sedan hos Kronofogden och det gör att ännu fler kostnader tillkommer.

När du ska ansöka om snabblån kan det vara frestande att ansöka hos många långivare samtidigt och det kan innebära vissa fördelar. Det gäller dock att kontrollera så att det inte anges i villkoren att låntagaren accepterar att lånet betalas ut automatiskt även om beloppet inte är det man önskar. Då kan man tillslut sitta där med flera små lån som kostar en hel del pengar. När det gäller att ansöka hos flera företag samtidigt gäller det också att man kollar så att inte alla använder sig av UC för att hämta kreditupplysningar. En slagning i UC syns för alla andra som också tar en upplysning på personen och många slagningar ger ofta en sämre kreditvärdighet. När företagen däremot använder sig av Creditsafe eller liknande syns inte upplysningarna och de olika kreditgivarna kan inte se att man ansökt hos flera företag.