Har du funderat på om det är dags för dig att ansöka om ett privatlån? Du är inte ensam och varje dag skickar människor över hela Sverige in låneansökningar för att se om de blir beviljade eller inte. Privatlån är idag den mest vanligaste formen av lån och det bästa är att pengarna kan användas till precis vad du själv önskar. Du behöver inte förklara för långivaren eller banken om vad du ska ha pengarna till, utan kan använda dom för att åka på semester, köpa en ny bil, ha som insats till en lägenhet eller kanske finansiera en ny båt till sommaren. I denna text kommer du att få veta mer om hur låneformen fungerar och vad som krävs av dig som låntagare.

Långivare Betyg Recension Minsta lån Största lån Minsta löptid Största löptid Ränta Ansökningsform Ansök
Lendo 5/5 Lendo 10 000 kr 500 000 kr 1 år 15 år 2,95 % – 25,74 % Låneförmedlare Ansök här 
Advisa 4/5 Advisa 3 000 kr 600 000 kr 1 år 15 år
2,95 % – 29,9 %
Låneförmedlare Ansök här
Zmarta 4/5 Zmarta 5 000 kr 600 000 kr 1 år 15 år
2,95 % – 29,5 %
Låneförmedlare Ansök här

Jämföra privatlån

Vill du ta ett lån från en långivare eller en bank måste du först se till att skicka iväg en ansökan. Du kan välja mellan flera olika alternativ, men det vanligaste är att man vänder sig direkt till en bank som man är intresserad av eller att man använder en sida som jämför privatlån och lånevillkor mot varandra. Fördelen med det sistnämnda är att du bara behöver skicka in en enda ansökan, samtidigt som du kan få svar från flera olika banker på en och samma gång. När du har fått in alla erbjudanden så går du i lugn och ro igenom vad som passar dig bäst. Kom ihåg att inte bara titta på lånebeloppet i fråga, utan jämför även ränta och eventuella avgifter som kan tillkomma.

Det vanligaste sättet idag att ansöka om privatlån är genom att använda sig av internet. Du skriver in vilket lånebelopp som du är intresserad av och väljer sedan en löptid som du tycker är passande. Löptiden kan variera väldigt mycket när det kommer till privatlån, men det vanligaste är att du kan välja någonstans mellan 3-10 år.

När du har fyllt i dina uppgifter är det dags att skicka in ansökan. I samband med att du skickar in denna kommer en kreditupplysning att tas. Det finns privatlån både med och utan UC, men se till så att du inte riskerar din ekonomi med ett lån som du egentligen inte har råd att ta. Privatlån utan UC brukar vanligtvis tas av människor som har mycket kreditupplysningar, betalningsanmärkningar eller annat som försvårar en låneprocess.

Efter att kreditupplysningen är gjort får du i många fall ett preliminärt besked om ditt lån har gått igenom eller inte. Är det ett större belopp kan du behöva komplettera med arbetsgivarintyg eller andra typer av underlag. När du har skickat in detta så får du det slutgiltiga svaret och pengarna betalas vanligtvis ut efter 3 arbetsdagar (fler eller färre kan förekomma).

Privatlån utan säkerhet?

Du har säkert hört talas om att man behöver någon form av säkerhet när man ska ansöka om ett lån. Detta stämmer när det kommer till bolån, båtlån eller billån och då använder man föremålet som säkerhet i samband med ansökan. Vid ett privatlån behöver du inte ha någon säkerhet för att kunna ansöka, vilket gör det till en enkel låneform som de allra flesta får beviljad. Naturligtvis är det fortfarande bra om du kan uppvisa värdepapper eller ett sparkonto, så att banken vet att det finns möjlighet att betala av lånet även om du t.ex. skulle bli arbetslös.

Krav för att ansöka

Det går inte att säga exakt vilka krav som finns eftersom detta varierar mellan de olika bankerna. Det mest förekommande kraven är däremot att du ska ha fyllt 20 år och att du är folkbokförd i Sverige. Du ska även inneha ett svenskt personnummer och kunna uppvisa en anställning En fast tillsvidare anställning är att föredra, men i många fall går det också bra med längre vikariat eller timanställningar. Din kreditupplysning är avgörande för om du kommer att få lånet eller inte. När det kommer till privatlån får man ytterst sällan ha några betalningsanmärkningar sedan tidigare, ha någon skuld hos Kronofogden eller ha för mycket tidigare lån och krediter (om inte ekonomin ändå är så pass god att den väger upp för detta). Alla banker följer en kalkyl för att se om din ekonomi kan hantera utgiften eller inte.

Betala tillbaka lånet

Vill du hitta det billigaste privatlånet ska du tveklöst använda dig av en jämförelsesajt. Det är viktigt att man tar det lugnt och inte tar första bästa lån som man kommer över. Räntan kan vara mycket hög och då kan det vara svårt att lyckas betala tillbaka lånet. Ett lån som inte betalas tillbaka kommer att gå vidare till inkasso och vill det sig illa går lånet därefter vidare till Kronofogden.

Även om din låneansökan går igenom är det du som måste se till så att din ekonomi kan hantera alla de utgifter som ett lån har. Du behöver inte bara se till att du kan betala tillbaka själva lånebeloppet, utan har även en månatlig ränta och en effektiv ränta att anpassa dig efter. Privatlån brukar i många fall ha väldigt bra räntor, men sen finns det också aktörer med räntor på upp till 90 %. Lånet ska betalas in varje månad och autogiro kan väljas om det är att föredra.